Vad är det egentligen och hur mycket skiljer den sig från svensk?
Ja, tydligen så "börjar" julen den första december, i princip. Jag har förstått att det är vanligt att ta ledigt från jobbet en dag för att handla alla julklappar. Man ser inslag om det på nyheterna, ja nu handlar kanske inte inslaget om just att ta ledigt men allt speglas ju ur betraktarens vinkel. På mitt studentjobb är det samma snack, likaså där jag gör mitt exjobb. Det har jag inte varit med om i Sverige men man kanske vurderar semester lite annorlunda länderna emellan.
Julklappshetsen är densamme och jag har hamnat i en familj som ÄLSKAR att ge klappar, själv kommer jag från en där det inte är så viktigt, förutom min Aladdin Chockladask. Pappa, den kan du köpa alla redan nu! :) Det blir så en krock för mig, herregud, jag önskar mig inte ngt speciellt.
Maten skiljer sig ju och precis som i Sverige så skiljer den sig mellan olika landsdelar också. Jag kommer inte ens ihåg allt de räknade upp som man brukade äta vid olika tidspunkter kring jul i olika delar av Jylland. Ett julbord äter man främst under december månad i samband med jobb, föreningar etc. På julafton äter de, i mina ögon, en söndagsmiddag, flæsketeg og brunede kartofler. De där kartoflerna är ...tja, jag blir så förvånad att de smakar sött...det blir så fel i min mun.
Man äter mycket mer marsipan här...kan det ha att göra med Anthon Berg månne?! Hmm..finns fantastiska kreationer. Æbleskiver äter man också, nu innan jul. Det är en boll pannkaka kan man säga, ätes med sylt, jordgubb ska det vara och florsocker. Inget mer med äpplen att göra, från början var det små äppelbitar instuckna i smeten men inte längre. Men det är gott!
Glögg är som vanligt, bara mer sprit i ;) och julölen är väl den berömda Tuborg snebajer..som ska vara väldigt farlig, särskilt under julborden=julefrokost. ;)
Kalle Anka visas en timme senare här än hemma. Jag kan alltså se den två gånger! Kan även alla skåningar och andra som får in dansk tv.
Vi ska i år fira i Småland :) men ska bättra på julkänslan här hemma med en gran som vi snart tänkte ställa in så vi hinner njuta lite av den. Inget med att ta in granen dagen före och klä den som är min familjs tradition. Min sambos familj har endast haft julgranen stående på en träfot, alltså inte i vatten vilket då gör att den barrar tämligen snabbt...I år blir det, the swedish way med julgransfot i gjutjärn, redi'a grejjer.
Nåväl, vad är väl en bal på slottet när man kan skriva på sitt exjobb, som borde vara klart till jul...
Jag får det bästa från båda sidor eftersom mor min är dansk och har fört in danska traditioner till oss...trad. svensk julmat på julafton och juldagen äter vi fläskesteg, sockerbrynta potatis, rödkål 0ch sås, mmmmmm
SvaraRaderaMvh Monica
Ah, vilken bra kombination. Den skulle jag kanske försöka anamma...ska bara vänja mig vid den där potatisen ;)
Raderamvh jeanette