torsdag 2 januari 2014

Godt nytår!!!

Julafton - swisch - nyårsafton -swisch, swisch - nytt år :) Tiden går ju alltid fort men dagarna mellan jul och nyår går extra fort. Det bästa är att man, eller jag, snabbt tappar räkningen på vilken dag det är, härlig känsla!

En dansk jul med flæskesteg, brunede kartofler, rødkål, vanlig potatis, sås och även and. Fastän det är mer som en söndagsmiddag så blev jag precis lika mätt, på gränsen till otäckt mätt,som efter ett svenskt julbord. För innan maten lyckades jag givetvis smälla i mig en hel del choklad, gott!! Precis som en julafton ska vara.

Kalle Anka ser man klockan 15 och när den är färdig börjar den danska Kalle Anka kl 16. Samma uppbyggnad, men tomteverkstaden är inte med. I min värld, den absolut viktigaste! :)

Mellandagarna bestod av att päsa, slappa, äta lite mer choklad, träffa vänner och familj innan turen gick till Småland för träff med familj och vänner där. Och mitt första julbord, supergott! Förstår inte hur mna inte kan gilla dopp i grytan!? ;)

Det nya året firades i Skåne och igår kom vi hem och jag bänkade mig framför TV'n för att se nytårskur. Det är landets ministrar och andra högt uppsatta som klär upp sig till tänderna och är inbjudna av drottningen till slottet för att fira det nya året. Själva festen/middagen kallas för nytårstaffel. Det som visas i TV är ankomsten av gästerna, gillar man fina galakläder gillar man nytårskur. Detta är tydligen en gammal tradtition som sträcker sig 400 år tillbaka i tiden. En annan tradition är att man under denna festmiddag dricker Rosenborgvin som är nästan lika gamla traditionen. Njae, inte alla flaskor men det finns kvar från början av 1600-talet. Undrar om det är gott? Tvivlar på det...Själv dricker jag "postevand" direkt ur kranen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar